Criterii alegere combina frigorifica

Primul criteriu in alegerea combinei frigorifice, dupa ce ati ales culoarea si volumul este dat de sistemul de racire. Acesta poate fi static (dezghetare automata) sau dinamic (No Frost). 
Sistemul static de racire se caracterizeaza prin faptul ca in compartimenul frigider se raceste doar peretele din spate. Din punct de vedere fizic, se produce gheata si aceasta se dezgheata, la un anumit interval de timp automat iar in interiorul frigiderului se produce un condens, care este preluat de un canal colector, apa acumulata fiind directionata catre evaporizatorul de deasupra compresorului.
Sistemul No Frost se caracterizeaza prin aceeasi gheata formata in spatele peretelui, insa prin aceasta este suflat aer, care se raceste si uniformizeaza mult mai repede temperatura in compartiment. 
Cel mai eficient sistem de racire pentru volume medii este sistemul de racire static cu ventilatie, acesta avand un grad de umiditate optim la compartimentul frigider.
Pentru congelator, cel mai eficient sistem de racire este cel No Frost, intrucat acesta nu produce gheata si nu trebuie decongelat.
Sistemul No Frost este de doua tipuri: unul cu aer distribuit transversal, care pricinuieste o lipsa mare de umiditate in compartiment si unul radiar, pe care il gasiti in comert sub denumirea de Air Multi Flow, sau Multi Air Flow, sistem de racire cu un grad mai mare de umiditate fata de cel anterior mentionat.
In concluzie, pentru combine frigorifice cu volum mare cel mai eficient sistem de racire este cel Full No Frost iar pentru combine medii sistemul hibrid-adica dezghetare automata cu ventilatie la partea de frigider si No Frost la congelator, acest sistem fiind gasit doar pe combine frigorifice premium. 
Un alt criteriu in alegerea combinei frigorifice este dat de existenta electrovalvei pe compresor, electrovalva ce permite utilizatorului sa-si seteze temperatura inclusiv la congelator.
Urmatorul criteriu este dat de clasa de cliamtizare, cea mai eficienta clasa de climatizare fiin SN-T, adica sub normal -tropical, reprezentand cele mai mari limite, inferioare si superioare de functionare, respectiv 8-38 grade Celsius. Temperatura mediului ambinetal este importanta intrucat aceasta influienteaza presiunea izobutanului r600A (agentul frigorific folosit) din instalatia frigorifica si este recomandabil ca aceasta sa aiba o plaja cat mai mare.
Un alt criteriu este dat de nivelul de zgomot, cele mai silentioase frigidere fiind la 37 dB(A) urcand pana la 50 dB(A). Clasa energetica este cea mai putin importanta, fiecare plus dupa A reprezentand 5 pana la 10%, in anumite conditii favorabile, iar la un consum mediu de 300 de kW pe an, 30 kW, inseamna o economie de maxim 20 de lei. Desi nu se economiseste foarte mult, exista un marketing puternic in acest sens din partea unor anumiti producatori, astfel incat aceasta caracteristica sa para mai importanta ca si criteriu, decat este in realitate.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s