Ghid alegere laptop – Partea I – Bugetul

Voi incerca in zilele ce urmeaza sa realizez un ghid complet cu privire la criteriile ce trebuiesc avute in vedere atunci cand planuiti achizitia unui laptop, plecand de la numele producatorului si ajungand la performanta si constructie.
In primul rand, trebuie sa ne stabilim bugetul in care dorim sa ne incadram. In ziua de azi, exista practic cate un laptop pentru fiecare buget, chiar si o suplimentare de cativa zeci de lei oferind alte solutii mai performante sau mai bine construite. Asadar, primul lucru este sa ne setam pragul maxim la care putem ajunge.
Intr-un buget de sub 1500 lei, cam toate laptopurile ofera o placa video integrata si procesoare modeste, fiind concepute pentru o utilizare de tip office / multimedia. Sunt laptopuri bune pentru lucrurile de zi cu zi, precum editarea de documente, navigarea pe internet sau vizionarea unui film HD / Full HD, construite de regula dintr-un material plastic de o calitate cel mult medie.  Nu se preteaza la sarcini mai complexe, precum jocurile sau editarile foto / video, insa la acest pret, nu putem avea foarte multe pretentii.
Urcand bugetul cu 500 lei, pana la suma de 2000 lei, incepem sa descoperim laptopuri cu performante mai bune sau construite mai bine. In acest buget, ne putem incadra la un procesor Intel Core i3 sau Core i5, un AMD A8 sau A10, alaturi de placi video dedicate, precum nVidia GT 820M sau AMD R5 M230. In unele situatii, putem gasi chiar placi video precum GT 840M, ce ofera o

performanta aproape dubla fata de variantele anterior mentionate, fiind o placa video ce se descurca onorabil chiar si in jocuri.

In zona de pret de ~2500 lei, putem gasi chiar laptopuri echipate cu procesoare Intel Core i7 sau placi video mult mai performante, precum GTX 850M. In acest buget, ajungem practic la prima ramificatie in functie de scopul laptopului: daca se doresc jocuri, se pune accent pe placa video, iar daca laptopul va fi folosit in editari foto / video, se pune accent pe procesor. Pentru a exemplifica, pentru jocuri, un procesor cu un procesor Intel Core i5 si o placa video nVidia GTX 850M se va descurca mult mai bine decat un procesor Intel Core i7 si o placa video mai slaba, precum GT 820M / R5 M230. Situatia se inverseaza daca vorbim de editari foto / video.

Ajungand la 3000 lei, dispunem deja de un buget pentru un laptop care sa se descurce onorabil la toate sarcinile ce ii sunt atribuite. In acest segment de pret putem gasi laptopuri echipate cu procesoare Core i7, precum si placi video de teapa GTX 850M. Practic, obtinem un laptop bun atat in jocuri, cat si in editari.

Cu 4000 lei, intram in segmentul laptopurilor de gaming, precum si a celor de business cu performante bune. In cazul primului segment, cel de gaming, regasim laptopuri dotate cu placi video precum GTX 860M, rezolutii Full HD sau chiar Ultra HD, construite solid si cu racire buna, pentru a asigura temperaturi mici. In categoria laptopurilor business, aduc in discutie seriile Latitude si Vostro de la Dell, ThinkPad de la Lenovo, precum si seria N de la Asus.

Depasind segmentul de 5000 lei, deja vorbim de laptopuri concepute special pentru jocuri sau special pentru business, ce vin echipate conform scopului pentru care sunt concepute (performanta foarte bune pentru jocuri sau constructie excelenta pentru business).

Dupa cum se poate observa, practic pentru fiecare buget exista un anumit laptop, bun la anumite lucruri. In functie de bugetul avut, ne incadram la o anumita categorie de laptopuri. De asemenea, in functie de ceea ce vrem sa facem cu laptopul, ne putem da seama cam de ce buget am avea nevoie pentru un laptop care sa ne satisfaca nevoile. Asadar, bugetul dicteaza performanta, iar performanta dorita dicteaza bugetul.

Va urma …
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s