SSD-ul – un plus de viteza binevenit

Abrevierea SSD vine de la Solid State Disk. Daca un hard-disk conventional include unul sau mai multe platane (discuri) ce se invart la o anumita viteza si un cap de citire, pentru a citi informatia de pe platan, in cazul unui SSD memoria este de tip flash, asemeni unui stick USB, capabila insa de viteze mult mai mari. Din punctul meu de vedere, ca posesor de SSD inca de la aparitia acestora, acest dispozitiv nu trebuie sa lipseasca din echiparea oricarui laptop sau sistem desktop, daca se doreste viteza superioara. 
Principalele avantaje oferite de un SSD sunt reprezentate de timpul de acces extrem de mic, vitezele de citire si scriere mari, precum si consumul extrem de mic si nivelul de zgomot egal cu zero, neexistand nicio piesa in miscare ce poate deveni galagioasa. Daca la un Hard-Disk vitezele de citire sunt in medie de ~100MB/s, un SSD poate atinge viteze de pana la 5 ori mai mari. Timpul de acces este cam de 0.1ms, in timp ce un Hard-Disk acceseaza informatia, in medie, in peste 10ms. Practic, un laptop sau sistem desktop echipat cu un SSD va citi informatia aproape instant, iar vitezele de scriere si citire de pana la 500MB/s va ofera o mutare / copiere de informatii extrem de rapida.
Cu alte cuvinte, un laptop sau sistem desktop echipat cu un SSD va oferi un spor de performanta extrem de mare comparativ cu un Hard-Disk conventional, intregul sistem de calcul raspunzand mult mai rapid si fluid la orice solicitare, facand intreaga experienta de lucru mult mai placuta si mai rapida, eliminand timpii de asteptare de care cel mai probabil v-ati saturat.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s