UHD, 4K sau FullHD

Cea mai noua aparitie pe piata si inca in amploare, sunt televizoarele 4K sau UltraHD.
Piata este in plina dezvoltare pe aceasta categorie si tot mai multi producatori vin cu oferte tot mai tentante dar intrebarea: Merita? Ramane la baza.

HD sau High Definition ofera o imagine la o rezolutie de 1280 x 720p, acest lucru reprezinta densitatea pixelilor de pe ecran. Aceasta rezolutie este recomandata in general televizoarelor sau monitoarele cu diagonale mici, pana in 32” adica 80 cm.
Full HD (1920 x 1080p) este rezolutia recomandata pentru ecrane cu diagonala de 40” (102 cm) sau mai mare. Motivul pentru care rezolutia HD 1280 x 720p, NU este cea mai indicata pentru aceste diagonale este datorat faptului ca in momentul in care esti mai aproape de ecran vei putea observa foarte usor pixelii acestuia, cu o rezolutie Full HD acesti pixeli in momentul aproprierii nu vor mai fi la fel de sesizabili deci, o sa avem o imagine mai clara.
UHD sau Ultra High Definition este, la ora actuala, cea mai inalta rezolutie pe care o putem regasi pe un televizor/monitor. Aceasta rezolutie reprezinta un numar de pi
xeli de 4 ori mai mare fata de Full HD, adica, 3840 x 2160p. Rezolutia UHD este indicata in general pentru ecranele cu diagonala mare, de la 50” (129 cm) in sus dar ea se regaseste si pe televizoare cu diagonala medie (40”, 102cm).
4k (4000 pixeli), pe ecrane, reprezinta aceasi rezolutie ca UHD cu toate ca, in realitate lucrurile difera putin, 4k are defapt o densitate a pixelilor de 4096 x 2160p, aceasta rezolutie este regasita in general la cinema avand nevoie de un format 16:10 pentru a afisa aceasta densitate de pixeli. Firmele producatoare de televizoare folosesc totusi atat 4k cat si UHD pentru a exprima rezolutia 3740 x 2160p.

Concluzie: Daca vrei un televizor UHD dar vrei o diagonala medie de 101 / 107 / 120cm, teoretic vorbind, in raport cu distanta de vizualizare si diagonala acestuia rezolutia UHD va fi insesizabila.

  
Un UHDTV are relevanta doar de la o diagonala de minim 203cm.
Aici bineinteles intervine si pretul. Daca prindem o oferta buna sau un BF cu siguranta se merita un UHD chiar si mai mic atat timp cat pretul echivaleaza.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s