Ghid alegere laptop – Partea III – Procesorul

Dupa ce am discutat in trecut despre importanta bugetului si a producatorului in alegerea unui laptop, vom trece la partea mai tehnica, ce pune mai multe probleme: performanta.
Deoarece acest subiect este destul de lung, nu il voi ingramadi pe tot intr-o singura postare, ci voi detalia fiecare compoenta in parte, de-a lungul mai multor postari, pentru a putea fi mai usor de citit si inteles. Asadar, in ghidul curent, voi vorbi despre procesor.

Procesorul este de fapt un cip electronic integrat, fiind inima sistemului. El se ocupa de procesarea tuturor informatiilor si atribuie sarcini pentru restul componentelor. Asadar, este una dintre componentele vitale ale unui laptop si trebuie cunoscute diferitele criterii de alegere.

In momentul de fata, avem 2 mari jucatori pe piata de procesoare: Intel si AMD. Voi anula inca de pe acum mitul conform caruia AMD este pentru jocuri si Intel pentru productivitate. In functie de modelul ales si performanta acestuia, fiecare poate fi bun doar pentru jocuri  sau e capabil si de editari foto / video.

Intel ofera o gama variata de procesoare, de la modelele low-end Celeron, pana la modelele High-end Core i7. O scurta clasificare, cu cateva detalii:

  • Intel Celoron – procesoare dual-core, cu performanta modesta, adresate in special pentru office / multimedia;
  • Intel Pentium – practic, Celeroane pe steroizi, cu frecvente si Cache L3 mai mai mare;
  • Intel Core i3 – un procesor dual-core, cu Hyper Threading (2 nuclee reale + 2 nuclee virtuale, pentru un comportament de quad-core); dupa mine, minimul pentru jocuri;
  • Intel Core i5 – practic, un i3 cu Turbo Boost, ce isi poate mari frecventa de baza automat pana la un punct, pentru un plus de performanta;
  • Intel Core i7 – in functie de model, poate avea doua sau 4 nuclee, cu Hyper Threading si Turbo Boost, fiind solutia cea mai performanta, in special modelele Quad-Core.
Ca o mica paranteza, in gama Celeron si Pentium regasim cateva modele ce incep cu N. Practic, sunt Intel Atom redenumite, concepute pentru consum mic, autonomie mare, dar au o performanta slaba, fiind ok doar pentru office si multimedia.
In cazul Core i3 / i5 / i7, putem gasi modele ULV (Ultra Low Voltage), concepute deasemenea pentru un consum mai mic fata de variantele normale, dar pastrand o performanta buna.

In tabara opusa, AMD ofera o serie destul de variata:

  • A4 – varianta cea mai slaba, cu doua sau 4 nuclee, cu diferite frecvente de lucru;
  • A6 – o varianta mai performanta, cu 4 nuclee ceva mai puternice;
  • A8 – quad-core, cu performanta bune; minimul pentru jocuri din punctul meu de vedere.
  • A10 – tot quad-core, varful de gama in categoria sa;
  • FX – cam cele mai puternice variante oferite de AMD la momentul actual.
Daca ar fi sa fac o mica comparatie cu rivalii Intel, atunci AMD A4 se situeaza putin peste Intel Pentium, A6 si A8 sunt undeva la nivel de i3U / i3M, in functie de model, iar A8 si A10 se situeaza intre un i3M si un i5M, din nou, in functie de model. Seria FX este rival pentru i3 / i5, dar nu pentru variantele de varf.
Ca o mica recomandare, in cazul unui laptop pentru jocuri, recomand minim un procesor Intel Core i3 sau AMD A8, alaturi de o placa video buna. Pentru un sistem dedicat editarilor foto / video, recomand un procesor Core i7 Quad, alaturi de un ecran Full HD, AMD neavand nimic similar ca performanta in oferta actuala din pacate. Asadar, in functie de necesitati, se poate opta pentru ambii producatori, luand in considerare raportul performanta / pret.
Va urma.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s