Ghid alegere laptop – Partea IV – Placa video

In micul meu ghid de alegere al unui laptop, am ajuns la partea a IV-a, placa video, care, alaturi de procesor, confera laptopului performanta suficienta pentru o activitate sau nu.

Placile video se impart in doua categorii: intregrate si dedicate. Cele integrate sunt incluse in procesorul laptopului, oferind o performanta decenta, suficienta pentru regim office / multimedia, poate si ceva mai vechi. Cele dedicate sunt mai performante / mult mai performante, fiind solutiile cele mai bune pentru jocuri sau editari foto / video cu programe ce pot folosi placa video pentru accelerarea editarii. Voi vorbi in cotinuare despre cele dedicate, ce intereseaza pe majoritatea.

Criteriile de clasificare pentru placa video sunt multiple. In ordinea importantei, acestea sunt: chip-ul grafic (sau modelul in sine), tipul memoriei vRAM, latimea de banda, cantitatea de memorie si frecventa de lucru. Voi discuta, pe scurt, despre fiecare in parte.

Modelul placii video este cel care primeaza, fiind criteriul esential de alegere. Practic, in functie de generatia din care face parte si de performanta chip-ului grafic, o placa video poate fi mai puternica sau nu decat o alta. Un mic exemplu: o GT 840M cu 2GB VRAM va fi mult mai performanta decat o GT 820M cu 4GB VRAM. In general, performanta unei placi video se poate deduce si din nume. Cu cat modelul este mai mare (ex.: GT 820M < GT 840M < GTX 860M sau, pentru AMD, R7 M230 < R7 M255 < R9 M265X), cu atat performanta este mai buna.
Tipul memoriei video este urmatorul criteriu de alegere. Practic, in ziua de astazi, avem doua tipuri de memorie: GDDR3 sau GDDR5 (uneori, trecute sumar, DDR3 sau DDR5). Memoria GDDR5 este de doua ori mai rapida ca cea GDDR3, insa fiind plasata pe locul doi ca standard de alegere, pot exista exceptii, in special atunci cand comparam placi video din generatii diferite. Spre exemplu, GTX 850M GDDR3 este mai buna ca o GT 750M GDDR5.
Latimea de banda sau bus-ul se masoara in “bit” si poate avea mai multe valori: 32, 64, 128, 256, 512. In general, cu cat latimea de banda este mai mare, cu atat o placa video este mai performanta. Din nou, nu este criteriul cel mai important, existand numeroase exemple de placi video cu o latime de banda mai mica, dar care ofera o performanta mai mare ca alte modele cu latime de banda dubla (ex.: GT 840M este pe 64bit, iar performanta oferita este cu ~20% mai mare fata de GT 740M, varianta pe 128bit).
Cantitatea de memorie este, in general, o adevarata unealta de manipulare, o strategie de marketing. De regula, in trecut, o cantitate mai mare de memorie video indica o placa video mai buna. Astazi, are rolul de multe ori doar de a fura ochii clientului. Intrand putin in detalii, va pot spune ca o placa video slaba cu multa memorie video nu va intrece niciodata o placa video mai performanta, cu mai putina memorie, dar un chip grafic mai bun. O analogie pe care imi place sa o fac mereu atunci cand discut cu cineva: “degeaba aveti limita de viteza de 400km/h (4GB), daca masina dvs nu poate prinde mai mult de 100 km/h (1GB). Ca o mica paranteza, pe o rezolutie HD, 1366×768, cum au multe laptopuri, ajunge o memorie de 1-2GB, oferita de o placa video puternica. Pentru Full HD, 1920×1080, o cantitate de memorie de peste 2GB ar putea ajuta, daca placa video este suficient de puternica incat sa-i fie utila (iar pentru aceasta, placa video trebuie sa fie minim o GTX 860 / R9 M265X).
Si, in final, frecventa de lucru, care nu este dupa mine deloc un criteriu de alegere prea bun. Practic, o frecventa de lucru mai mare este de multe ori egal cu zero, daca vorbim de modele de placi video diferite. Avem alte 4 criterii care stau in fata frecventei, iar o frecventa mai mare la un model poate fi degeaba, daca celelalte criterii nu sunt satisfacute. Din punctul meu de vedere, frecventa de lucru este bine sa fie luata in considerare doar atunci cand comparam doua placi video identice, diferentiate doar prin frecventa de lucru, desi acest lucru se aplica mai mult in zona desktop, nu cea a laptopurilor.

Cam aceasta ar criteriile de baza de care trebuie tinut cont. Pentru a va face alegerea si mai usoara, postez mai jos mai multe modele de placi video, in functie de potentialul pe care il au intr-o anumita activitate:

  • Office: orice integrata inclusa in procesoarele Intel sau AMD, precum si orice placa video dedicata;
  • Redare filme: asemeni categoriei office;
  • Jocuri mai vechi sau fara pretentii: GT 720M, GT 730M, GT 820M, R7 M230, R7 M250, R7 M255;
  • Jocuri noi, fara pretentii grafice prea mari: GT 840M, R7 M265;
  • Jocuri noi, cu detalii maxime in rezolutie HD: GTX 850M, R7 M265X;
  • Jocuri noi, cu detalii spre maxim pe Full HD: GTX 860M, GTX 960M, GTX 965M;
  • Jocuri noi, cu detalii maxime in Full HD: GTX 970M, GTX 980M, R9 M290.
Acestea fiind spuse, sper ca am mai lamurit putin misterul din spatele alegerii unei placi video, oferindu-va macar o idee generala despre ce trebuie sa aveti in considerare. Sugestiile de placi video sunt valabile la ora actuala, desi vor fi lansate pe viitor alte modele, asadar va recomand sa folositi acest ghid doar pentru achizitii ce au loc cat mai rapid.
Va urma.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s