Ghid alegere laptop – Partea V – Memoria RAM

Dupa ce am aflat care sunt criteriile pentru alegerea procesorului si a placii video, urmeaza cea de-a treia componenta ce influenteaza in mod direct performanta unui laptop: memoria RAM. RAM este un acronim de la Random Acces Memory, in traducere libera, memorie cu acces aleator. In momentul de fata, desi exista pe piata si memorii DDR4, cele mai frecvente sunt cele de tip DDR3, cu care sunt echipate toate laptopurile aflate la vanzare acum.
Performanta memoriei RAM se masoara dupa 3 criterii, in ordine: capacitate, frecventa de lucru si latenta (sau timpul de acces al informatiei). Cu cat capacitatea si frecventa sunt mai mari, iar latenta este mai mica, cu atat memoria RAM va fi mai rapida. Sau, cel putin, aceasta e teoria.
In realitate, frecventa si latenta sunt criterii ce se pot neglija. Spre exemplu, intre o memorie de ruleaza la 1333MHz si una la 1600MHz, diferenta de performanta pentru utilizatorul de rand este zero. La fel si in cazul diferentei de latenta, de la CL9 la CL11.

Din punctul meu de vedere, criteriul cel mai important pentru alegerea memoriei RAM este capacitatea. Insa si aici trebuie avut in vedere daca avem nevoie de ma mult RAM sau nu. In functie de cate operatiuni simultane executam pe laptop in acelasi timp, decidem ce capacitate ne trebuie. 2GB a devenit cam putin in ziua de astazi, recomandarea mea ar fi macar un minim de 4GB RAM, indiferent pentru ce va fi folosit laptopul. Daca scopul sunt jocurile, atunci este indicat sa aveti 8GB RAM, avand in vedere ca exista deja o mana de jocuri ce nu pornesc cu doar 4GB RAM. Iar in cazul profesionistilor, care editeaza, recomandarea ar fi de 16GB RAM.

In concluzie, alegerea memoriei RAM se face in functie de necesitati. Daca nu avem nevoie de mai multa memorie, aceast va sta nefolosita si pretul platit in plus pentru achizitionarea ei nu este amortizat. Ca parere personala, recomand achizitia unui laptop cu minim 4GB RAM, preferabil 8GB.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s