Ghid alegere laptop – Partea VI – Ecranul

Dupa ce am terminat cu criteriile legate de performanta, buget si producator, a venit timpul sa vorbim si despre o alta componenta extrem de importanta la un laptop: ecranul.

Ecranul unui laptop este locul in care privim de fiecare data cand utilizam produsul. Indiferent ce activitate efectuam pe laptop, ecranul este cel care afiseaza informatie si ne capteaza atentia. Asadar, un ecran cat mai bun si mai prietenos cu ochii, este indicat.

In ziua de azi, majoritatea ecranelor sunt de tip LED, folosind diode (cunoscute de noi sub numele de LED-uri) ca pixeli, pentru afisarea imaginii.
Din punctul meu de vedere, un ecran se alege dupa 3 criterii: tipul ecranului (IPS sau TN), suprafata acestuia (mata sau lucioasa) si performanta oferita (culori, luminozitate, contrast).
TN sau Twisted Nematic este cea mai comuna forma de ecran intalnita pe un laptop. Principalul avantaj il constituie timpul de raspuns mic, facand ecranele de acest gen alegeri potrivite pentru jocuri, oferind deasemenea si o luminozitate buna. Dezavantajul major este dat de unghiurile slabe de vizualizare si de reproducerea inexacta a culorilor in functie de inclinarea ecranului. Practic, la o inclinare chiar si de cateva grade, imaginea devine neagra, aproape negativa. Ecranele TN sunt printre cele mai intalnite nu din cauza ca ar fi cele mai bune, ci datorita pretului de productie mic.
IPS sau In-Plane Switching reprezinta o tehnologie mai noua, ce ofera culori mult mai vii si unghiuri extrem de largi de vizualizare. Daca un TN tipic ofera unghiuri de 170/160 grade, in cazul IPS acestea sunt de 178/178, imaginea ramanand aproape aceeasi indiferent de unghiul din care este privit ecranul. Dezavantajele tehnologiei IPS, in special la inceput, erau preturile mari de productie, constrastul nu foarte bun si timpul de raspuns mare. In momentul de fata, IPS-urile au ajuns la un pret relativ mic, ofera un constrast bun, iar timpul de raspuns a ajuns aproape la fel de mic ca cel al unui ecran TN de buget, dovada fiind adoptarea de ecrane IPS de toti marii producatori, in special pe modele mai scumpe.
Suprafata ecranului este un alt criteriu destul de important. Un ecran lucios (glossy / glare) nu va afecta in mod direct imaginea redata, insa va reflecta lumina inconjuratoare. Nu este potrivit pentru spatii puternic iluminate sau utilizarea exterioara, mai ales daca luminozitatea maxima a acestuia nu este puternica. Personal, sunt adeptul ecranelor mate (anti-glare), tratate cu un strat anti-reflectorizant. Folosesc destul de mult laptopul personal in exterior, iar un astfel de ecran a fost alegerea cea mai potrivita pentru a putea lucra pe el si a vedea informatia afisata chiar si in lumina puternica. Singurul dezavantaj al ecranelor mate este acela ca afecteaza intr-o mica masura culoarea redata, dar nimic de speriat din punctul meu de vedere, calitatea imaginii nefiind afectata cu mult.
Si in final, ajungem la performanta propriu-zisa, care de mult ori nu este oferia de producator si trebuie sa ne bazam pe review-uri. Un ecran este considerat bun atunci cand constrastul oferit este mare, luminozitatea este buna, iar acoperirea de culori este cat mai mare. Cum producatorul nu ofera prea multe informatii, ramane sa verificam singuri pe internet dupa aceste detalii. Personal, voi incerca sa detaliez cat mai mult articolele de pe acest blog, pentru a oferi cat mai multe informatii utile.
In concluzie, ecranul reprezinta, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai importante criterii de alegere la un laptop. Pe el il privim de fiecare data cand folosim laptopul, asa ca un ecran bun, de preferat IPS, cu o suprafata anti-glare (parere personala), un constrast bun si culori redate corect, vor oferi o imagine naturala, vioaie, nefiind obositor pentru ochi nici dupa o utilizare indelungata.
Va urma.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s