Criterii alegere cuptor incorporabil

Trecerea de la clasicul aragaz la cuptorul electric, poate genera o multime de intrebari referitoare la eficienta si oportunitate. De ce ar fi mai bun un cuptor electric fata de unul pe gaz? plusuri si minusuri… In primul rand un cuptor electric are o putere calorica semnificativ mai mare decat orice cuptor pe gaz, de aceea este recomandabil ca utilizatorul sa opteze pentru varianta de cuptor multifunctional.

Asadar, sa incepem cu criteriile de alegere ale cuptorului electric incorporabil:
Primul si cel mai important criteriu este daca are sau nu convector. Convectorul seamana cu un ventilator care se afla in spatele cuptorului si acesta este foarte important intrucat asigura o uniformizare a temperaturii in toata cavitatea. Daca cuptorul nu are convector se numeste cuptor conventional, iar daca are convector acesta se numeste cuptor multifunctional.
Al doilea criteriu este dat de optiunile de preparare. In general cuptoarele au diferite functii, unele mai multe altele mai putine si cele mai accesorizate inclusiv retete presetate. Este bine sa optati pentru unul cu cat mai multe functii, pentru a putea prepara cat mai multe tipuri de alimente. Retetele presetate nu fac decat sa ajusteze temperatura si timpul, cele doua variabile fiind presetate pe tipul de aliment. Aici mai mentionam si optiunea de gatire cu abur, foarte sanatoasa, de fapt cel mai sanatos mod de preparare a alimentelor, iar pentru aceasta trebuie sa va luati un cuptor cu abur, care este de fapt un cuptor multifunctional, dar care are si niste programe presetate cu abur. Pentru mai multe informatii privind cuptoarele cu abur cititi articolul : Diferenta intre cuptorul electric si cuptorul pe gaz.
Al treilea criteriu este dat de modul in care cuptorul se poate curata. Exista pe piata cuptoare electrice fara autocuratare si cu autocuratare. Cele cu autocuratare pot avea trei sisteme de autocuratare bazate pe doua principii fizico chimice.
Primul este piroliza, cel mai eficient sistem de autocuratare. Aceasta se intampla la o temperatura de cca 400 grade Celsius, in urma careia toate impuritatile si mizeriile se ard si cad pe fundul cuptorului.
Al doilea sistem este cel cu pereti catalitici, niste pereti porosi, care au proprietatea de a desprinde orice impuritate ce se ataseaza pe ei, la temperaturi mai mari de 140 de grade Celsius.
Al treilea sistem de autocuratare este cel bazat pe vapori de apa (Aqua Clean). Acesta este cel mai ineficient din toate si se intampla printr-un program presetat ce trebuie ales cand se doreste curatarea si turnarea a jumatate de litru de apa in tava adanca. Practic acest sistem inmoaie impuritatile dupa care utilizatorul trebuie sa stearga peretii.
Al treilea criteriu este dat de diferite optiuni ale cuptorului, cum ar fi optiunea “geam rece”, adica intre 3 si 5 sticle de geam astfel incat copii sa nu se arda in momentul in care pun mana pe geamul cuptorului, sistemele telescopice pentru tavi, sisteme ce permit o miscare mult mai facila a tavilor, utilizatorul numaifiind nevoit sa tina tava in mana daca doreste sa o scoata si sa amestece preparatul.

Am realizat un top al celor mai bune cuptoare incorporabile in functie de pret, top pe care-l puteti citi in articolul Cel mai bun cuptor incorporabil TOP 10 in functie de pret.

Advertisements

One thought on “Criterii alegere cuptor incorporabil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s