Ghid alegere laptop – Partea VII – Racirea

Astazi vom trata un aspect destul de important in alegerea unui laptop: racirea acestuia. Multi nu acorda importanta acestui aspect, dar un laptop ce se va supraincalzi nu va rezista prea mult timp.
Racirea unui laptop este influentata de o mana de criterii: componentele laptopului si caldura disipata de acestea (TDP-ul), sistemul racire in sine (radiator + ventilator), precum si de materialele din care este construit laptopul.

Componentele sunt practic cele care degaja caldura. Cu cat acestea sunt mai performante, cu atat caldura disipata creste si este nevoie de o racire mai buna. Acest lucru se poate observa comparand un laptop ieftin, cu procesor cu TDP mic, in jur de 7W, ce pot folosi raciri pasive, fara ventilator, pentru a se raci. In schimb, un laptop performant, precum cele de gaming, au radiatore foarte de mari + unul sau mai multe ventilatoare, totul pentru a putea disipa caldura produsa de componente, care uneori poate trece de 100W TDP combinat.

Sistemul de racire este reprezentat practic dintr-un radiator, cu ventilator sau fara, precum si un anumit numar de heatpipe-uri, ce preiau caldura de la componente si o transfera radiatorului. Procesorul este destul de simplu: in interiorul fiecarui heatpipe exista un agent de racire, in forma lichida. In momentul in care acesta ajunge in contact cu componentele, datorita calduriii se evapora si ajunge inapoi la radiator, unde este racit si transformat din nou in lichid, iar procesorul se repeta. In felul acesta, are loc transferul termic intre componente si radiator.

Materialele din constructia laptopului sunt si ele un indicativ al sistemului de racire. Aluminiul transfera mult mai bine caldura decat plasticul, deci un laptop construit din aluminiu, desi va fi uneori mai caldut la atingere, se va raci mult mai bine decat unul construit din plastic. In plus, aluminiul ofera rezistenta laptopului, facandu-l mult mai solid.

Pentru o racire cat mai buna, recomand achizitia unui coolerpad, un stativ pe care sa fie tinut laptopul, sub care exista un ventilator ce sufla aer rece spre acesta. In functie de laptop si cooler-ul ales, temperaturile pot sa scada si cu 7-10 grade. Deasemenea, recomand o curatare de praf a laptopului macar o data la 2 ani.

Asadar, in functie de performanta laptopului este nevoie de un sistem de racire cat mai bun. Cat de bun este sistemul de racire la fiecare laptop in parte, ramane de vazut in urma testarii acelor modele, acest ghid fiind doar o idee generala asupra a ce trebuie avut in vedere atunci cand facem o achizitie.
Va urma.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s