Ghid alegere laptop – Partea X – Bateria

Bateria este un alt criteriu dupa care trebuie sa ne ghidam atunci cand achizitionam un laptop, aceasta fiind criteriul cel mai important atunci cand cautam un laptop cu o autonomie cat mai mare.

In general, bateria se alege in functie de doua criterii: numarul de celule si puterea totala, masurata in Wh. In teorie, cu cat avem un numar mai mare de celule, cu atat avem o autonomie mai buna. Practica insa ne spune ca puterea oferita de baterie este cea care conteaza. Astfel, o baterie cu 4 celule, spre exemplu, si o putere de 50Wh va oferi o autonomie mai buna decat o baterie cu 6 celule, ce ofera doar 46Wh (cifre pur teoretice, pentru a oferi o idee asupra a ceea ce trebuie sa tinem cont).

Pe langa putere, trebuie sa tinem cont si de procesorul folosit pe laptop, precum si de optimizarea acestuia pentru un consum cat mai mic. La ora actuala, cea mai buna autonomie este oferita de procesoarele Intel Broadwell (modelele 5xxx), precum si de Intel Core M si Intel Pentium / Celeron N, toate optimizata pentru o autonomie cat mai buna, ce poate trece lejer de 5 ore de utilizare normala. Autonomie buna mai este oferita si de procesoarele Intel Haswell ULV (cele care au sufixul “U” in nume), precum si de noile APU din partea AMD – Kaveri.
Asadar, daca autonomie este ceea ce ne intereseaza, vom alege intotdeauna laptopul cu bateria ce ofera cea mai mare putere in bugetul nostru, avand grija sa optam totodata si pentru un procesor optizat pentru un consum cat mai mic.
Va urma.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s