Ghid alegere laptop – Partea XI – Conectivitatea

Usor, usor, am ajuns si la ultimul capitol al acestui ghid – conectivitatea. Prin conectivitate ma refer la porturile oferite de laptop, precum si placa de retea LAN si wireless, dar si la camera web si unitatea optica.
In ceea ce priveste porturile, in general un port HDMI, pentru conectarea la un TV, si un port VGA, pentru conecatarea la un videoproiector sau monitor mai vechi, sunt suficiente. Porturile USB sunt o alegere subiectiva, in functie de nevoile fiecaruia. Personal, as opta pentru un laptop cu macar doua porturi USB 3.0, pentru un plus de viteza.

Placa de retea LAN este de preferat sa aiba 10/100/1000mbps, pentru a suporta si abonamentele de internet de mare viteza (precum cel Gigabit, de 1000mbps, de la RDS). Placa de retea Wireless este de regula de tip 802.11 b/g/n, ce suporta viteze de pana la 300mbps. Pentru viteza mai buna, recomand o placa de retea wi-fi ce stie de standardul AC, desi aveti nevoie si de un router wireless ce poate oferi retea AC.
Camera web este de preferat sa fie de tip HD 720p, pentru o calitate video cat mai buna. Unitatea optica este din nou o alegere subiectiva, daca avem nevoie sau nu de ea. In general, laptopurile mici, la sub 13.3” diagonala, nu ofera o unitate optica, ce poate fi un minus pentru unele persoane.
Concluzionand, porturile si dotarile oferite de un laptop sunt in mare masursa subiective, fiecare dintre noi are nevoie de anumite conexiuni sau nu. Personal, as recomanda ca pe laptop sa existe macar un port HDMI, 1-2 USB 3.0 si, de preferat, si o unitate optica.
Sfarsit.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s