Criterii de baza in alegerea castilor audio

In functie de buget si nevoi, gasim cate o pereche de casti audio pentru fiecare. In ghidul acesta, voi incerca sa lamuresc putin cateva dintre criteriile de care trebuie sa tine cont atunci cand alegem un astfel de produs.

Pentru inceput, trebuie sa stim ce fel de casti ne dorim si aici sunt 3 mari categorii:

On-Ear, castile care practic iti acopera urechile, sau mai bine zis stau direct pe ureche. Acestea sunt indicate mai mult pentru outdoor pentru cei ce doresc un sunet de inalta fidelitate.
Over-Ear, sunt castile de indoor care acopera intreaga ureche si sunt folosite de obicei la PC sau multimedia, eventual inregistrari si editare sunet. Sunt casti voluminoase si de multe ori grele dar care ofera o inalta fidelitate pe toate notele. Acestea pot veni cu diverse functii precum Noise Cancelling sau preamplificator de sunet integrat.

In-Ear, sau castile tip “dop” care in general sunt gasite la telefoane sau la MP3 playere si majoritatea le utilizam datorita faptului ca acestea sunt mici si usor de depozitat, desi calitatea sunetului este mai slaba fata de cele on / over ear, iar multe dintre ele pot deveni incomode la o utilizare indelungata. Castile In Ear sunt de regula adresate pasionatilor de muzica, pentru jocuri fiind necesara o pereche de casti On sau Over Ear.

Dupa ce ai ales tipul de design, in cazul celor On si Over Ear, este bine sa stii ca majoritatea modelelor vin cu buretii imbracati in mai multe tipuri de material.

Buretii imbracati cu un material sintetic, din tesatura care este destul de comod dar care nu izoleaza sunetul foarte bine si profunzimea sunetului nu este foarte ridicata, insa previne transpiratia.

Buretii imbracati in piele sau piele ecologica care izoleaza foarte bine urechea si sunetul exterior scade drastic. Acestea au un sunet profund unde fiecare bataie de toba sau orice sunet inalt se aude mult mai real si mai puternic. Singurul dezavantaj major pe care le au acestea se datoreaza faptului ca urechea transpira dupa o perioada de utilizare.

Frecventa de raspuns (Hz) variaza la fiecare model in parte dar atunci cand urmaresti aceste valori trebuie sa sti urmatoarele:

Prima valoare, reprezinta sunetele joase (Bass). Cu cat este mai mica aceasta valoare, cu atat sunetele joase sunt mai puternice si mai profunde. Majoritatea castilor vin cu o valoare medie de 20Hz dar daca te straduesti, se gasesc casti audio cu 5Hz iar de multe ori aceasta valoare nu influenteaza si pretul.

A doua valoare, reprezinta sunetele inalte si ce este peste 18000Hz este mai mult decat necesar. Mediile rezulta din valoarea cele doua si aici este important cum preferati sunetul. Ex: 20-20000Hz este o balanta buna intre cele doua valori, fiind si media folosita la majoritatea castilor de larg consum. De mentionat: daca observati si valori precum 5/10-20000 acestea au si medii bune, iar bass-ul va fi predominant.

Impedanta (Ohm): Reprezinta rezistenta la trecerea curentului si, cu cat valoarea este mai mare, cu atat curentul pe circuit se face mai greu, iar consumul este mai ridicat. Practic la o impedanta mai mare, distorsiunile vor fi mai mari sau fidelitatea sunetului va fi mai scazuta in cazul in care acestea nu au suficienta putere sau device-ul de pe care redat muzica nu este suficient de puternic. Media pentru impedanta la casile de pe piata este de 32 Ohm sau 16 Ohm.

In ultimul timp, mai exista un nou criteriu de alegere, in functie de tipul de sunet: Stereo, 5.1 sau 7.1. Castile stereo sunt adresate in special pasionatilor de muzica, in timp ce castile cu sunet 5.1 sau 7.1 se adreseaza pasionatilor de jocuri, ce vor o acoperire cat mai buna a spectrului audio. In cazul acestor tipuri de casti, redarea 5.1 sau 7.1 poate fi reala, caz in care exista efectiv numarul exact de difuzoare in casca (5 sau 7), sau virtuala, caz in care regasim de regula tot doua difuzoare, ce folosesc anumite tehnologii pentru a reda sunet 5.1 sau 7.1.

Asadar, sper ca s-a mai lamurit putin din misterul asupra castilor si acum aveti macar o idee generala despre ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand doriti sa achizitionati un astfel de produs.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s