Diferenta dintre rezolutia unei imagini si rezolutia unui televizor

Pentru a ne da seama de aceste diferenta trebuie sa cunoastem in primul rand cativa termeni, precum rezolutie sau pixel. Rezolutia unei imagini este reprezentata prin numarul de linii, de pixeli, pe care aceasta ii are pe verticala si pe orizontala, rezolutia arata nivelul de detaliu pe care imaginea o detine. Cu cat o imagine are o rezolutie mai mare cu atat va avea o claritate mai mare

La ora actuala, in domeniul televiziunii se folosesc in principal trei astfel de rezolutii.

HD sau High Definition este cea mai populara rezolutie avand un nunar de pixeli de 1280 x 720p. Numarul 720p reprezinta numarul de linii orizontale care umple ecranul. Adica 1280 de linii pe verticala si 720 de linii pe orizontala. Nu este o rezolutie foarte mare, dar suficienta pentru televizoare de 80 de centimetrii, chiar si la cele de 101/102 centimetrii se poate folosii cu toate ca acolo este limita.

Full Hd este următoarea rezoluție dupa HD, aceasta este cea mai des intalnita find foarte buna si la televizoarele cu diagonala de 80 de centimeteii dar si la cele de 127, de exemplu. Aceasta are un numar de pixeli de 1920x1080p, adica 1920 de linii pe verticala si 1080 de linii pe orizontala. Aceasta rezolutie este cea mai recomandata si una din cele mai accesibile reusind sa afiseze imagini la o calitate superioara.

Ultra HD reprezinta de patru ori rezolutia Full HD, aceasta este cea mai inalta rezoluție la ora actuala, avand un numar de pixeli de 3840 x 2160p ofera detalii clare chiar si la diagonale mari, precum 139 centimetrii sau chiar 199 centimetrii. Acest lucru inseamna ca reuseste sa afiseze 3840 de linii pe verticala si 2160 de linii pe orizontala. Ultra HD sau 4K in domeniul televizoarelor reprezinta aceasi rezolutie, ele sunt putin diferite in realitate dar aici deja este o alta discutie, ceea ce trebuie sa stiti este ca producatorii folosesc aceste denumiri pentru a exprima o rezolutie de 3840 x 2160p.

Ce inseamna pixeli? Pixelul este un element, foarte mic, al unei imagini digitale. Un pixel de ecran este in general pe 3×8 biti, adica este o imagine RGB. RGB este prescurtarea de la Red, Green si Blue, culori care alcatuiesc un pixel.

La ce te ajuta aceste rezolutii la un televizor? Cu cat diagonala televizorului creste, trebuie sa creasca si rezolutia. Pixelii sunt cei care va afiseaza practic imaginea, iar atunci cand diagonala televizorului este mare iar rezolutia televizorului este una mica, acesti pixeli vor fi si ei foarte mari incercand sa acopere toata suprafata ecranului. Imaginativa cum o sa fie imaginea pe un televizor de 139 dar cu o rezoluție HD. Pixelii vor avea o dimensiune foarte mare iar imaginea pe care o veti vedea nu va fi cea mai buna.

Ideea rezolutiei unui televizor este aceea ca ea poate ajunge doar pana la un anumit numar de linii orizontale si verticale, adica doar poate afisa acea rezolutie. De exemplu daca avem un televizor Full HD inseamna ca acesta poate afisa imagini cu o rezolutie maxim Full HD dar daca noi rulam un continut mult mai slab, de exemplu HD, acesta nu sa afiseze acelasi detalii, ci o sa afiseze detaliile rezolutiei HD.

In concluzie, pentru a avea o imaginea calitativa pe un televizor avem nevoie si de continut calitativ. Pentru a va bucura de calitatea rezolutiei Full HD trebuie sa vizionati un continut cel putin de aceasi rezolutie sau mai mare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s