Ce inseamna televizor 3D

In momentul in care ne decidem sa ne cumparam un televizor 3D trebuie sa cunoastem cateva detalii despre ce inseamna cu adevarat 3D. Am avut de multe ori surpriza sa se spuna despre un anumit televizor ca nu este bun din punct de vedere al 3D-ului cu toate ca acel model afisa efectul 3D la o calitate superioara. 

3D sau imagine tridimensionala este o tehnologie care a aparut pe piata din Romania in anul 2010. Pentru a intelege efectul de 3D trebuie sa intelegem in primul rand modul in care privim noi obiectele in viata de zi cu zi. In momentul in care ne uitam la un obiect in viata reala, il vedem în trei dimensiuni, deoarece fiecare ochi vede dintr-o perspectiva diferita. Cei trei centimetrii dintre ochii nostri sunt suficienti pentru a crea doua imagini diferite, iar diferenta dintre aceste imagini ne permite sa vedem in trei dimensiuni. Exact pe acelasi principiu functioneaza si tehnologia 3D. In momentul in care vedem un film normal, 2D, receptionam o imagine filmata doar dintr-un singur unghi.
Un film 3D este realizat folosind doua imagini filmate din doua unghiuri putin diferite, in momentul in care ne punem ochelarii speciali acestia imbina cele doua imagini creand astfel efectul de adancime a imaginii, adica, efectul 3D.
Exista doua tipuri de 3D disponibile pe televizoare, si anume tehnologia 3D Activ si tehnologica 3D Pasiv. Precizez totusi faptul ca fiecare brand ofera o tehnologie Pasiva sau Activa diferita, de aceea fiecare poate afisa 3D-ul un pic diferit.
Tehnologia 3D Activ foloseste ochelari cu acumulatori, fiecare dintre lentile fiind de fapt un mini-ecran LCD. Acestia afiseaza imagini diferite consecutiv pentru ochiul drept si cel stang alternand intre opac si transparent. Fiecare lentila a ochelarilor contine cristale lichide care se inchid o fractiune de secunda, astfel incât doar un singur ochi vede la un moment dat imaginea afisata. 

Este recomandat ca in momentul in care achizitionati un televizor cu tehnologia 3D Activ acesta sa aibe o rata de refresh mare. Rata de refresh este data de numarul de hertzi pe care panoul ii are. Panoul trebuie sa aibe un numar mare de hertzi deoarece in cazul in care acesta nu are indeajunsi hertzi se creaza efectul de clipire. Cu cat televizorul are o rata de refresh mai mare cu atat efectul de 3D va fi mai putin obositor.
Avantajele tehnologiei 3D Activ sunt in primul rand oferite de calritatea si detaliile marite pe care le poate oferii fata de tehnologia pasiva. Aceasta va ofera si un unghi de vizualizare mult mai larg, totusi, in anumite pozitii efectul 3D dispare.
Tehnologia 3D Pasiv foloseste ochelari asemanatori celor de la cinema, fara baterie, Diferenta este ca la aceasta tehnologie imaginile nu se mai redau separat, pentru fiecare ochi in parte, ci imaginea este intercalata, una dintre  imagini are polarizarea luminii orizontala, iar cealalta verticala. Ochelarii au un filtru diferit pentru fiecare ochi: unul care taie lumina pe orizontala, iar celalalt taie lumina pe verticala. Practic tehnologia 3D imbina cele doua imagini iar apoi cu ajutorul filtrelor de pe ochelari afiseaza efectul de adancire.

Avantajele acestui tip de 3D este acela ca ochelarii nu trebuie incarcati niciodata, este o tehnologie mai ieftina, si ochelarii sunt mai ieftini. Un alt plus ar fi acela ca aceasta tehnologie este mai putin obositoare pentru ochi. Tehnologia 3D Pasiv are marele dezavantaj de a nu reusii sa afiseze imagini la rezolutie Full HD. 

Trebuie inteles ca tehnologia 3D nu inseamna obiecte iesite la maxim in relief pe tot parcursul filmului, ci tehnologia 3D ofera imaginii normale efectul de adancire. In momentul in care obiectele ies puternic in relief diferenta de focalizare dintre cele doua imagini afisate este foarte mare, astfel creand impresia ca obiectul iese in afara ecranului. Nu exista la ora actuala un film cu foarte multe astfel de efecte deoarece sunt foarte obositoare pentru ochiul uman, astfel, nu o sa reusiti sa urmariti un film cap coada fara a avea dureri de cap. Recomand ca dupa 1 ora de vizualizare in 3D sa faceti o pauza de cel putin 10 minute pentru a nu avea probleme.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s