Criterii de alegere Videoproiector

Videoproiectorul a devenit tot mai mult o alternativă pentru doritorii de televizoare cu diagonale mari dar continua sa fie folosit tot mai mult si in firmele mici si mijloci dar si in sistemele de invatamant universitare si primare. Vânzările de astfel de echipamente sunt în creștere ceea ce dovedeste ca publicul consumator

devine tot mai deschis la aceasta tehnologie. Cateva criterii de baza in alegerea videoproiectorului, ce trebuie stiute sunt tehnologia de redare a acestuia dar si functiile Smart, rezolutia si luminozitatea. Pe piata exista trei categorii: Videoproictorul pentru prezentare care este folosit de obicei in firme, acestea nu au neaparata nevoie de rezolutii mari precum HD sau FullHd dar, vin cu o luminozitate buna si multe functii Smart precum wi-fi sau LAN.

Videoproictorul pentru acasa sau homecinema care de obicei vin cu rezolutii de cel putin HD 720p, si videoproiectoarele 3D care au rezolutii FullHD si sunt capabile sa redea formatul 3D la fel de impresionant precum un TV3D. Aici sunt cateva tipuri de tehnologii:

Tehnologia LCD (Liquid Crystal Display)
Această tehnologie este adesea folosit pentru prezentari și este des intalnita printre proiectoare mai ieftine de pe piata. Tehnologia are unele limitări în contextul unui home theater. Raportul de contrast este slab, iar calitatea imaginii destul de scăzută.
Tehnologia Tri-LCD
Aceste proiectoare sunt echipate cu trei panouri în loc de unul ceea rezulta intr-o calitatea a imaginii mai refinata și oferă o rezoluție mai mare. Cu toate acestea, nivelul de negru este putin mediocru și lampa este destul de fragila.
Tehnologia CRT
Acesta este compus din trei tuburi catodice mici, fiecare reprezentând o culoare primara (R,G,B) Imaginea finală fiind obținută prin suprapunerea a trei imagini. Această tehnologie este cea mai potrivită pentru home cinema. Se poate proiecta într-adevăr, o imagine de până la 10 de metri distanță. Acesta oferă un nivel foarte bun de contrast și tuburile au o durata de viata de peste 10.000 de ore. Cu toate acestea, este de asemenea cea mai grea tehnologie și mai greoaie dintre toate iar consumul de curent este unul mult peste medie.
Tehnologia DMD (Digital Micromirror Device) sau DLP (Digital Light Processing)
DMD este o tehnologie bazată mai multe oglinzi mici care reflectă lumina intr-un singur bloc. Luminozitatea și contrastul sunt de foarte bună calitate, este uniformă, iar dispozitivului  destul de versatil, atat pentru uz profesional cat si pentru uz privat si home-theatre. În schimb, aceste produse sunt putin mai scumpe decat LCD-urile.
Dimensiunea Imagini
Este reglabila în funcție de model, tehnologia utilizată și valorile lentilei. DiagonalelE sunt între 3 și 13 m. In functie de utilizarea, dar rețineți că o imaginea mare, nu va mai fi atat de clara iar luminozitatea va fi ceva mai slaba. Dacă doriți să proiectati imagini mai mari de 3 metri, trebuie sa mergeti pe un proiector foarte luminos, un model DLP exemplu.
Rezoluție
Rezoluția este claritatea unei imagini, care este exprimată în pixeli. În contextul de utilizare în home theater, recomand o rezoluție înaltă (HD modele HD Ready sau Full). Se potriveste perfect pentru formate video de înaltă definiție, cum ar fi Blu-ray. Cu cât rezoluția, cu atât mai mare este calitatea imaginii este mai buna.
Luminozitate și contrast
Contrastul arată diferența dintre umbre și zone mai deschise ale imaginii. Contrastul minim este de 800: 1. Unele proiectoare pot avea un contrast de 35000:1. În prezent, mare majoritate oferă o rată de contrast mai mare de 1000: 1.
Dupa toate cele spuse trebuie sa fiti atenti la Lampa videoproiectorului care are durata de viata exprimata in ore de functionare si garantia o considera un consumabil.
In medie o lampa are undeva la 6000 de ore. Aici este cel mai bine sa nu va lasati influentati de aceasta valoare inainte de a face un calcul aproximativ.

De exemplu: Daca stiti ca veti utiliza videoproiectorul in medie 2 ore pe zi inseamna ca pe an vor fi 730 de ore deci, impartit la 6000 de ore veti avea o utilizare de 8 ani jumatate cu o functionare medie de doua ore pe zi.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s