Intel NUC NUC5I5RYH – sistemul de buzunar

NUC este o abreviere de la Next Unit of Computing. In traducere libera, ar insemna Noua Unitate de Calcul. Practic, produsele de acest gen reprezinta sisteme desktop intr-o varianta extrem de compacta, destinate pentru utilizarea de tip office si multimedia. Daca este mic, nu inseamna neaparat ca nu este si performant, Intel NUC putand fi regasit in diferite configuratii, cu diferite tipuri de procesoare si placi video, in functie de bugetul alocat pentru acesta. 
Modelul de fata vine echipat cu un procesor Intel Core i5 5250U, un procesor de ultima generatie, bazat pe arhitectura Intel Broadwell, cu performante excelente intr-un regim de utilizare normala, multumita celor doua nuclee ce ruleaza la o frecventa maxima de 2.7GHz. Procesoarele Core i5 beneficiaza si de Hyper Threading, o tehnologie ce permite fiecarui nucleu sa execute doua operatii in acelasi timp, procesorul avand comportamentul unui Quad-Core.
Placa video este integrata, pe numele complet Intel HD Graphics 6000. Desi vorbim de o placa video integrata, aceasta ofera o performanta foarte buna. Este capabila sa redea continut HD, Full HD si 4K, inclusiv 3D, fara nici cea mai mica problema. Mai mult, daca folosim o rezolutie 1366×768 HD, se pot rula si ceva jocuri pe aceasta, inclusiv titluri mai noi, precum Grid Autosport sau Tomb Raider 2013, cu detalii medii.
Dispozitivul nu vine echipat cu memorie RAM si nici cu o unitate de stocare, fiind la alegerea cumparatorului cu ce va fi echipat. Memoria RAM este de tip SODIMM, ca cele de laptop, cu o capacitate maxima suportata de 16GB (cate 8GB RAM per slot). Pentru stocare, putem alege fie un HDD clasic sau un SSD in format Sata de 2.5″ si / sau un SSD in format M.2, o interfata mai noua si mai rapida.
Pe partea de conectivitate, regasim cam tot ce avem nevoie: un port HDMI 1.4a, capabil sa redea continut 3D fara nicio problema, un DisplayPort versiunea 1.2, de ultima generatie, 4 porturi USB 3.0 (din care unul se poate folosi pentru incarcarea dispozitivelor fara ca mini sistemul sa fie pornit), precum si un conector audio pentru conectarea la un sistem audio / casti. Regasim deasemenea si portul RJ-45 pentru conectarea la internet prin cablu, ce ofera viteze de 10/100/1000mbps, fiind compatibil Gigabit. Placa de retea wireless este una de varf, Intel Wireless-AC 7265, oferind o conexiunea Wi-Fi de tip 802.11 ac, cel mai rapid standard la ora actuala, si suport BlueTooth 4.0.
Asadar, ajungem la finalul acestui articol, in care am prezentat o jucarioara de buzunar. De ce am alege un Intel NUC in fata unui sistem traditional? Argumentele constau in dimensiunile extrem de mici, dispozitivul putand fi atasat chiar si pe un monitor, in consumul de doar 15-20W in sarcina, precum si in performanta oferita, ce nu are nicio problema cu redarea filmelor 4K / 3D, fiind capabil sa ruleze chiar si ceva jocuri. Per total, avem un sistem mic, puternic si extrem de portabil, o adevarata Noua Unitate de Calcul.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s