ISO si scopul acestuia in fotografie

ISO face parte din cele trei elemente de baza ale unui aparat foto celelalte doua fiind, Apertura si Shutter Speed (viteza de declansare/timpul de expunere). Acestea trei combinate in diverse valori ajuta la obtinerea unor fotografii perfecte in functie de orice conditii si preferinte.

În termeni foarte de bază, ISO reprezinta nivelul de sensibilitate al luminii disponibile. O valoare ISO mai mica, rezulta un senzor mai putin sensibil la lumina, în timp ce o valoare mare a ISO reprezinta o crește a sensibilitatii. Componenta camerei care schimba aceasta sensibilitatea este numit “senzor de imagine” sau pur și simplu “senzor”. Acesta este cel mai important (și cel mai scumpa) parte a unui aparat de fotografiat. Este responsabilă pentru colectarea de lumină și transformarea acesteia într-o imagine. Cu o sensibilitate crescută, senzorul camerei poate captura imagini în medii cu lumină scăzută, fără a fi nevoie să utilizați un bliț. Dar, sensibilitate mai mare vine si cu un dezanataj, acel asa zis “zgomot de imagine” sau “noise”
Valoare de baza a ISO folosita la aparatele foto este de +/- 200 si variaza in functie de aparat. Aceste valori, trebuie stiut ca pot aduce atat avantaje cat si dezavantaje unei fotografii daca nu sunt folosite intr-o balanta cu timpul de expunere si apertura.
ISO-100 cu expunere 1sec  obtinem imaginea “X”
ISO-200 obtinem aceeasi imagine cu aceeasi luminozitate dar la un timp de expunere de 1/2sec.
IOS-400 la fel dar, cu un timp de expunere si mai mic ajungand la doar 1/4sec.
ISO-3200 ne reda aceeasi imagine la un timp de expunere de doar 1/32 secunde.
Cu cat timpul de expunere este mai mic cu atat obiectele in miscare ies mai clar dar aici, cum spuneam cu cat un ISO mai mare cu atat un zgomot de imagine mai proeminent.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s