Shutter speed sau timpul de expunere la aparate foto

Timpul de expunere face parte din cele trei elemente de baza in fotigrafie celelalte doua fiind Apertura si ISO. Timpul de expunere este unul dintre cele mai importante functii si de multe ori este elementul de baza in fotografia atat artistica cat si de noapte sau la subiectii in miscare.

Practic timpul de expunere, prin definitie, reprezinta cantitatea de lumina care se “imprima” pe senzor. Cu cat timpul de expunere este mai mare cu atat mai multa lumina trece prin diafragma si este imprimat pe senzor. Aici trebuie mentionat un aspect: Daca un subiect este in miscare cat de mica, acesta va iesi in ceata senzorul capteaza practic toate nuantele de culoare pe parcursul deschiderii diafragmei. Cu cat timpul de expunere este mai mic cu atat imaginile in miscare ies mult mai clare dar ceva mai intunecate deci, aici trebuie sa intervina si ISO.
Cand lucram cu timpul de expunere trebui stiut ca este nevoie de trepied sau aparatul trebuie sa ramana nemiscat pe toata perioada in care acesta acpteaza lumina altfel imaginea iese miscata. De altfel la un timp mare de expunere ISO nu trebuie sa fie mare (ISO-100/200 maxim)
Mai jos am adaugat mai multe poze cu timp de expunere mai mare sau mai mic, pentru a se intelege mult mai bine acest procedeu.
 In poza de mai sus, timpul de expunere a fost setat la 15 secunde cu ISO-100 iar banda de lumina reprezinta led-ul unei brichete al carei lumina a fost captata pe parcursul a celor 15 secunde
Poza Nikon are un timp de expunere de 10 secunde cu ISO-200 unde cana a stat in fata obiectivului primele 3 secunde de expunere dupa care, senzorul a captat imaginea din spatele acesteia aducand un efect de transparenta.
Poza este facuta in spatele Pietrii Craiului si are un timp de expunere de 10secunde si ISO-200
Expunere 17 secunde cu ISO-100 Dupa cum se vede, ne putem juca foarte mult cu aceasta functie iar valorile ISO in raport cu timpul de expunere ne permite o plaja foarte mare de efecte in fotografie.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s