USB Type-C – USB-ul viitorului

Noul port USB Type-C isi propune sa revolutioneze modul in care sunt folosite porturile USB din ziua de astazi, oferind numeroase avantaje fata de predecesorii sai, in dimensiuni mult mai compacte.
Din punct de vedere fizic, noul conector USB ofera dimensiuni mult mai compacte si, mai ales, este reversibil. Cu alte cuvinte, se poate intruduce in portul USB in orice directie, nu mai trebuie sa nimerim pozitia corecta ca pana acum. Un mare plus din punctul meu de vedere.
Vitezele de transfer au fost si ele crescute, pana la standardul USB 3.1, ce poate oferi in teorie pana la 10 Gbps, de doua ori mai rapid decat actualul USB 3.0. Desi practica bate putin teoria, testele realizate pana acum arata o viteza de transfer de ~7.2 Gbps, peste standardul teoretic oferit de USB 3.0. Asadar, un plus de viteza exista cu siguranta.

O alta functionalitate interesanta este cea de redare video si transfer de energie. USB Type-C poate transmite in orice directie pana la 100W de curent electric, asadar incarcarea unui laptop poate fi efectuata cu ajutorul acestui port fara nicio problema. Deasemenea, USB Type-C este capabil sa ofere si imagine. Desi la momentul avem nevoie de un adaptor USB Type-C la HDMI / DVI / Display Port, in viitorul nu foarte indepartat sunt sigur ca vom avea produse cu intrari video USB, prin care vor putea primi semnal video de la un laptop / PC.
Din punctul meu de vedere, portul USB Type-C este portul viitorului. Nu doar ca s-a eliminat problema cautarii pozitiei corecte, dar vitezele de transfer foarte bune, capacitate de a transporta pana la 100W de curent electric si suportul video pot face din acest tip de conexiune singura necesara pe viitor, eliminand situatiile in care trebuie sa avem in permanenta la noi o multime de cabluri. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s