Cat ne costa de fapt o aplicatie gratuita?

Probabil multi dintre noi preferam sa alegem o aplicatie gratuita in locul variantei platita, chiar daca functionalitatile sunt mai putine si reclamele sunt ca la ele acasa. Dar v-ati intrebat vreodata cum sunt sponsorizate astfel de aplicatii gratuite? La urma urmei, nimic nu e gratis. Conform unui studiu realizat de National Science Foundation, aplicatiile “gratuite” nu sunt chiar atat de gratuite pe cat am crede. Ele sunt sponsorizate in special din reclamele ce sunt afisate, dar

pe langa acest lucru, mai adus si alte dezavantaje.

Astfel, aplicatiile sponsoritate de reclamene folosesc, in medie, 16% mai multa energie in plus fata de variantele platite, diminuand autonomia telefonului sau tabletei. Apoi, aceste aplicatii au si un impact asupra procesorului, a carui nivel de incarcare este cu pana la 48% mai mare fata de varianta platita. Nici memoria RAM nu scapa de o incarcare suplimentara, aceasta fiind folosita cu 22% mai mult. Insa cel mai mare impact al acestor aplicatii este cel asupra traficului de date, ce creste, in medie, cu 79% fata de varianta aplicatiei fara reclame.
Astfel, costul unei aplicatii “gratuite” este suporta de utilizator printr-o autonomie mai scazuta, o performanta a telefonului mai slaba datorita consumului suplimentar de RAM si incarcarii mai mari a procesorului, dar mai ales printr-un trafic de date crescut.
Poate la prima vedere nu pare foarte mult, insa incercati sa aplicati aceste dezavantaje la toate aplicatiile gratuite din telefon / tableta detinuta si o sa aveti parte de o mica surpriza, mai ales daca nu beneficiati de o cartela sau un abonament cu multi MB de date.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s